Hoe werkt het?
De methodiek 'Vreemdgaan' is een vorm van 'wisselleren' en moedigt medewerkers uit het brede zorglandschap in Vlaanderen aan om in elkaars werkveld een kijkje te nemen.

​Wat is Vreemdgaan-Wisselleren?

 

Vreemdgaan is een vorm van wisselleren. Dat betekent dat jij jouw job voor eventjes kan inwisselen om ergens anders mee te draaien en bij te leren.  Vreemdgaan-wisselleren maakt dit intersectoraal mogelijk. Zo kan je uit een waaier van mogelijkheden, noem het maar een 'vacaturebank', kiezen waar je graag wil wisselleren.

 

​Voor wie is het bestemd?

 

Deze werking is toegankelijk voor medewerkers uit het welzijnslandschap die werken met kinderen en jongeren met een psychische kwetsbaarheid en hun context. Vreemdgaan-wisselleren richt zich tot heel wat sectoren zoals Geestelijke Gezondheidszorg, Integrale Jeugdhulp, Vlaams Agenschap voor Personen met een Handicap, Jongerenwelzijn, Centra Leerlingen Begeleiding, Kind & Gezin, Centra Algemeen Welzijnswerk, Time-Out projecten, Pleegzorg,  Krachtgerichte initiatieven, Huizen van het kind, Gemeenschapsinstellingen, Mutualiteiten en andere Eerstelijnsdiensten, ... etc.

De sectoren die deelnemen aan Vreemdgaan-wisselleren kunnen per provincie verschillen. Zo zal bijvoorbeeld in 2019 in Oost-Vlaanderen en in Limburg een proefproject van start gaan met de netwerken geestelijke gezondheid voor volwassenen om een aantal organisaties vanuit volwassenwerkingen te bertrekken. 

We hopen in de toekomst, na 2019, tot structurele samenwerking te komen met sectoren uit volwassenwerkingen binnen gans Vlaanderen. Meer daarover later.

Deze methodiek wordt regionaal beheerd vanuit de provinciale Netwerken Geestlijke Gezondheid voor Kinderen en Jongeren. Dit in samenwerking met het steunpunt Mens en Samenleving (SAM).  Vind hier jouw regionale beheerder


​Waarom? 

  • Je leert elkaar en elkaars werking veel diepgaander kennen 
  • Je wisselt kennis en expertise uit
  • Er ontstaat een betere (intersectorale) samenwerking en een betere ondersteuning voor mensen in kwetsbare posities

3 mogelijkheden binnen Vreemdgaan-wisselleren

Picto partners.png
Kennismaken
picto wisselleren.png
Meelopen

picto uitwisseling.png
Uitwisselen

​Bij 'Kennismaken' leert de wisselleerder op korte tijd, bijvb. een halve dag, de werking van een gastorganisatie beter kennen. Dit kan bijvoorbeeld via een rondleiding in de voorziening, een voorstelling van de werking of het bijwonen van een teamvergadering.

De gastorganisatie bepaalt zelf wat er bij een kennismaking precies op het programma staat.

​Binnen de optie 'Meelopen' zet een organisatie zijn deuren open voor een medewerker uit een andere organisatie, voor minstens 1 dag. Het gaat dan niet alleen over een rondleiding, maar de wisselleerder draait effectief mee in de dagelijkse werking van de organisatie, bijvb. een therapiesessie meevolgen.

De organisatie van de wisselleerder is niet verplicht om vervolgens ook zijn deuren te openen voor een medewerker uit de gastorganisatie.

​Bij 'Uitwisselen' maken 2 organisaties de afspraak om onderling medewerkers te 'ruilen'. Eén of meerdere medewerkers gaan minstens 1 dag wisselleren bij de ene organisatie, én omgekeerd. Dit kan gepland worden op hetzelfde moment, maar dat is geen noodzakelijkheid.


Hoe gaat het in zijn werk?

 

1. De organisaties maken hun vacatures op

Tussen 1 mei en 15 juli 2019 stellen gastorganisaties hun vacature(s) op.

Zij bepalen zelf de duur van de uitwisseling, periode, afdeling, inhoud, aantal vacatures... .

Gastorganisatie worden? Lees hier hoe je te werk gaat. 

2. Jij schrijft je in

Tussen 16 juli en 30 september 2019 staan alle vacatures in het vacatureoverzicht.
Als wisselleerder kies je uit het aanbod uit jouw provincie. Je duidt drie voorkeuren van vacatures aan. 

Wisselleerder worden? Lees hier hoe je te werk gaat.

3. Wij zoeken een match voor jou

De provinciale beheerders van Vreemdgaan-wisselleren gaan in oktober aan de slag met alle inschrijvingen. Ze zoeken de perfecte match voor elke wisselleerder en organisatie.  De provinciale beheerder brengt jou en de gastorganisatie einde oktober op de hoogte van de gerealiseerde match en wat er verder verwacht wordt.

4. Je gaat op uitwisseling

De uitwisselingen vinden plaats tussen 1 november 2019 en 31 maart 2020.
Nadat je je match hebt ontvangen, neem je meteen contact op met de organisatie die aan jou werd gematcht. Je maakt praktische afspraken, en het wisselleren kan van start gaan!

5. Evaluatie

Wisselleerder en gastorganisatie kijken terug op deze ervaring. Nieuwe evaluatietools zijn in ontwikkeling. Binnenkort meer nieuws hierover.