Deelnemen als gastorganisatie
Je bent als organisatie geïnteresseerd om wisselleerders te ontvangen op je werkvloer?  Super! Hieronder vind je alle info over wie kan deelnemen, wanneer en hoe.

​Wie kan gastorganisatie worden?

De methodiek 'Vreemdgaan' wordt georganiseerd voor medewerkers uit organisaties die ondersteuning bieden aan kinderen en jongeren in kwetsbare posities (en hun context). Deze organisaties vallen onder verschillende sectoren zoals GGZ, BJB, VAPH, CAW, K&G, CLB, ITP, Pleegzorg, Time-out projecten, Krachtgerichte initiatieven, Huizen van het kind en de Gemeenschapsinstellingen.

De deelnemende organisaties/sectoren verschillen per provincie; en eventueel ook per uitwisselingsperiode. Voor de 2 provincies die nog in het najaar van 2018 een uitwisselperiode voorzien, worden onderstaande sectoren betrokken:

West-Vlaanderen

OCMW, GGZ, VAPH, CAW's, Pleegzorg, Integrale jeugdhulp (BJB, CLB, Kind en Gezin, VK, CKG's, Jongerenwelzijn, Huis van het kind, Gemeenschapsinstellingen, Time-out projecten, ….), Ondersteuningsteam Allochtonen (OTA).

Limburg

OCMW, GGZ, VAPH, CAW's, Pleegzorg, Mutualiteiten, Integrale jeugdhulp (BJB, CLB, Kind en Gezin, VK, CKG's, Jongerenwelzijn, Huis van het kind, Gemeenschapsinstellingen, Time-out projecten, …). Het netwerk Ligant nodigt alle partners van de netwerken Reling en Noolim uit om deel te nemen aan Vreemdgaan Limburg.

Ook Vlaams-Brabant voorziet een uitwisselperiode in het najaar. In 2018 werken zij nog even door met een aparte website: http://www.yuneco.be/yuneco-crosslink/wisselleren.

Vanaf mei 2019 zullen alle regio's via deze website de methodiek Vreemdgaan aanbieden.

Hoe?

Om als gastorganisatie deel te nemen aan de methodiek Vreemdgaan, geef je via het aanmaakformulier op de website één of meerdere vacatures in.

Elke organisatie bepaalt zelf wat het wisselleren precies omvat: het kan gaan om een kennismaking met de dienst, enkele uren, dagen of  weken meelopen met de organisatie, een vast moment in de week gedurende verschillende weken…

Je kan kiezen uit drie manieren van Vreemgaan: Kennismaking, Meeloopstage of Uitwisseling. Deze keuze geef je door via het vacature-formulier. Daarin kan je ook aangeven voor wie je vacature bedoeld is. Geef je de voorkeur aan basismedewerkers, wil je graag naar het beleid toe een aanbod doen, of is de vacature enkel geschikt voor medisch geschoolde hulpverleners…? Als gastorganisatie bepaal je het allemaal zelf. Omschrijf in het formulier zo duidelijk mogelijk wat de wisselleerder van de gastorganisatie kan verwachten.
Om het uitwisselen vlot te laten verlopen, vragen we je om een contactpersoon van de dienst of organisatie door te geven. Deze persoon is het eerste aanspreekpunt voor de provinciale beheerders/medewerkers Vreemdgaan om verdere info uit te wisselen en/of praktische afspraken te maken.

Wanneer?

Het vreemdgaan wordt in 2019 in alle provincies georganiseerd volgens onderstaande timing:

  • Vacatures toevoegen: 1 mei - 15 juli
  • Overzicht vacatures afronden - Inschrijven op vacatures: 16 juli - 30 september
  • Matching door regionale beheerder: oktober
  • Wisselleerperiode: november 2019 - maart 2020

 

Hoe vacatures aanmaken? 

Stap 1:  Account maken en inlogggen

Eerst en vooral: om een vacature te kunnen aanmaken, moet je een account hebben op www.kennisplein.be. Heb je nog geen account? Registreer je dan eerst.

Log met ditzelfde account in op www.vreemdgaan-wisselleren.be.

Stap 2:  Vacature ingeven

Klik op het pijltje naast je account-naam en selecteer "Vacature toevoegen".

vreemdgaan_prt_vactoev.png

  • Geef je vacature een naam.

  • Er opent een nieuw scherm met het invulformulier.

  • Alles ingevuld? Klik op "Vacature indienen " (checken!). Je ontvangt een e-mail om te bevestigen dat we je vacature goed ontvangen hebben.

  • De beheerder van je provincie kijkt eerst even alles na voor de vacature zichtbaar is op de website. Wanneer zij/hij de vacature heeft goedgekeurd en gepubliceerd op de website, ontvang je een e-mail dat je vacature op de website staat.

Stap 3:  Volg je vacatures

In je account vind je onder "Mijn vacatures" een overzicht van de vacatures die je hebt ingestuurd, en de status ervan. Vanaf het moment dat er een match is, ontvang je een e-mail met meer informatie.

Tijd om Vreemd te gaan!

Nadat de provinciale beheerders de keuze van de deelnemers aan de vacatures heeft gematcht, ontvangt de contactpersoon van de gastorganisatie de contactgegevens van de wisselleerder. De contactpersoon van de gastorganisatie neemt contact op met de wisselleerder om verdere afspraken te maken (wanneer kunnen ze het Vreemdgaan inplannen, hoe zal de inhoud eruit zien, het uurrooster...). Vervolgens geeft de contactpersoon de exacte begin- en einddatum van het wisselleren door aan de provinciale beheerder.

Bij deelname, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden van Vreemdgaan. Je ontvangt deze ook per e-mail voor jullie van start gaan.

Evaluatie

Na afloop ontvangen zowel de wisselleerder als de gastorganisatie een uitnodiging om de uitwisseling te evalueren. Deze evaluatie is bestemd voor de provinciale beheerder van de provincie waarin je bent Vreemdgegaan.  We waarderen jullie bijdrage aan de evaluatie ten zeerste! Zo komen wij immers te weten hoe we deze leerervaring en methodiek kunnen optimaliseren.