Vlaams Expertisepunt Mantelzorg Samenspraak

Wij zijn verhuisd!

Je kan ons vinden op
Samenspraak
Mantelzorgers, zorgvragers en professionelen in gesprek als evenwaardige partners
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Samenwerken met mantelzorgers; Ondersteuning thuis; Wat is mantelzorg; Zelfzorg
Verwijder uit Mijn favorieten
Voeg toe aan Mijn favorieten
 

Samen in gesprek gaan is belangrijk voor een goede samenwerking in de zorg. Wat zijn de verwachtingen? Zitten we op één lijn?

Daarom werd 'Samenspraak' ontwikkeld. Dit is een fiche die mantelzorgers, zorgvragers en professionele hulpverleners helpt om in gesprek te gaan als evenwaardige partners. Het maakt de ervaringen en verwachtingen van de verschillende partijen bespreekbaar.

Hoe werkt het?

Zowel de mantelzorger, de zorgvrager als de professionele hulpverlener kan het initiatief nemen voor een overleg. Iedereen vult ter voorbereiding de fiche in en brengt deze mee naar het overleg. Op basis van het gesprek worden er concrete afspraken gemaakt waarin iedereen zich kan vinden en waardoor de zorg goed afgestemd wordt op elkaar. Je kan Samenspraak ook gebruiken om voor jezelf in beeld te krijgen wat goed loopt en waar je soms op vastloopt. 

Samenspraak is het resultaat van een actieonderzoek van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in het kader van het Vlaams Mantelzorgplan.

Hieronder kan je zowel de samenspraakfiche als de handleiding downloaden. 

Aan de slag in jouw organisatie met de samenspraakfiche? 

Professionele zorgverleners spelen een cruciale rol in het samenwerken en ondersteunen van mantelzorgers. Dit instrument is er daarom ook voor hen. Maak daarom gebruik van het instrument om in gesprek te gaan met mantelzorgers en biedt het aan aan mantelzorgers om er mee aan de slag te gaan. 
Wil jij met jouw organisatie een grote oplage laten drukken bij een drukkerij, dan kan je een drukklaar bestand opvragen via mail bij info@expertisepuntmantelzorg.be

Dank

Een woord van dank aan de onderzoekers, de mantelzorgers/mantelzorgverenigingen en de (zorg)professionals die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit instrument. 

Thema's

Alle thema's