Vlaams Expertisepunt Mantelzorg Naar een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid
Naar een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid
Wat kan je als werkgever doen?
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Mantelzorg op de werkvloer
Verwijder uit Mijn favorieten
Voeg toe aan Mijn favorieten
 

​Enkele tips

  • Zorg dat jouw werknemers het begrip mantelzorg kennen

  • Maak mantelzorg bespreekbaar binnen jouw bedrijf. Laat medewerkers weten waar ze binnen de organisatie terecht kunnen om dingen aan te kaarten of te bespreken.

  • Laat mantelzorg integraal deel uitmaken van je HR-beleid.

  • Geef duidelijk aan wat de formele regelingen zijn, maar ook het individuele maatwerk dat mogelijk is binnen jouw organisatie. Dit hoeven niet altijd grote initiatieven of ingrepen te zijn: zijn er mogelijkheden om thuis te werken, uren flexibel te presteren,…? Ga hierover in gesprek met elkaar en zoek naar oplossingen op maat. Voor mantelzorgers betekent dit een groot verschil.

Tools en coaching

De hogeschool West-Vlaanderen (Howest) ontwikkelde in het kader van een ESF-project tools en methodieken voor organisaties om een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid te voeren.

Ons Zorgnetwerk, een erkende mantelzorgvereniging, zet deze om in de praktijk en coacht bedrijven hierin.

Alle informatie en het beschikbare materiaal vind je terug op www.mantelzorgvriendelijkondernemen.onszorgnetwerk.be.  

Wil je zelf aan de slag? Volg dan de train the trainer van Ons Zorgnetwerk. Begeleiding op maat kan ook aangevraagd worden via een coaching door Ons Zorgnetwerk.

De praktijkervaring die Ons Zorgnetwerk opdeed door de coaching van een 10-tal bedrijven, is gebundeld in het boek 'Werken-Zorgen-Leven'. In het boek vind je de tools terug, tips en getuigenissen van bedrijven die met het mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid aan de slag zijn gegaan.

Gluren bij de buren

In Nederland vind je meer informatie en hulpmiddelen op de website Werk en Mantelzorg.  

Uitgelicht:

  • De wandeling: tijdens een wandeling praten over de combinatie werk en mantelzorg…met deze wandelkaarten wordt het gesprek makkelijker.

  • Businesscase: als je een zicht wil krijgen op de financiële winst die je kan boeken door in te zetten op mantelzorgvriendelijk ondernemen

Opeengestapelde kiezelstenen 

Thema's

Alle thema's