Vlaams Expertisepunt Mantelzorg Ben jij een jonge mantelzorger?

Wij zijn verhuisd!

Je kan ons vinden op
Ben jij een jonge mantelzorger?
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Jonge mantelzorgers
Verwijder uit Mijn favorieten
Voeg toe aan Mijn favorieten
 

​Wanneer ben je een jonge mantelzorger?

Is er iemand in jouw gezin die vaak hulp nodig heeft? 

Help jij wel vaker met:

  • koken
  • klusjes
  • zorgen voor een broer/zus of een ouder
  • zorgen voor iemand die ziek is

Als je opgroeit in een gezin waar er iemand vaak hulp nodig heeft, bijvoorbeeld een zieke ouder, een broer of zus met een handicap of iemand met een verslaving, dan is de kans groot dat jij mantelzorger bent. Je neemt mee taken op in het gezin die andere jongeren (nog) niet doen. Je maakt je ook zorgen over de situatie in het gezin.  De taken die je doet kunnen heel uiteenlopend zijn, van een luisterend oor tot samen naar de dokter gaan met diegene die zorg nodig heeft.

We hebben het over 'jonge' mantelzorgers tot de leeftijd van 24 jaar. Jonge mantelzorgers zijn dan ook een heel diverse groep. De impact van de zorgsituatie zal uiteraard anders zijn voor kleuters, dan voor pubers of jongvolwassenen.

Hoe hou je het allemaal vol?

De combinatie zorgen, studeren/werken, ontspanning, … het is allemaal niet zo simpel.

Vaak vinden jonge mantelzorgers hun gezinssituatie normaal of zien ze het als vanzelfsprekend, omdat ze niet anders kennen. Jonge mantelzorg is niet vanzelfsprekend, het is heel bijzonder. Niet alleen heb je een ander soort relatie met de zorgvrager dan je leeftijdsgenoten. Je hebt ook geleerd om zelfstandig te zijn en je plan te trekken.

Jij bent jij en je bent uniek!

Maar er zijn wel wat punten die je deelt met andere mantelzorgers. Want ook voor jou is het belangrijk om:

  • te praten met anderen over wat je meemaakt. Met vrienden of familie, maar misschien ook met jongeren die hetzelfde meemaken.
  • mensen in jouw omgeving, bijvoorbeeld familie, leerkrachten en/of buren,… te laten weten wat er thuis speelt. Zo kunnen ze er rekening mee houden en wie weet ook af en toe eens helpen. 
  • op tijd hulp te vragen. Dit is niet altijd gemakkelijk. Weet dat mensen graag helpen, maar ze moeten weten hoe ze jou kunnen helpen. Denk dus even na over waar jij hulp bij kan gebruiken, zodat je wat tijd kan maken voor jezelf.
  • tijd te maken om leuke dingen te doen of gewoon niets te doen. Zo kan je jouw batterijen opladen.
  • je te informeren en bij te leren over de ziekte of handicap waar de zorgvrager mee zit. Zo weet je beter wat je mag verwachten. 

Waarom is het zo belangrijk dat jij weet dat je jonge mantelzorger bent?

Omdat het knap is wat jij doet en omdat dit zeker niet vanzelfsprekend is. Het is belangrijk dat je weet, dat je er niet alleen voor hoeft te staan. 

Vermijd dat je te ver gaat en jezelf te veel wegcijfert, te veel zorg opneemt en emotioneel te zwaar belast wordt. Het is voor jezelf, maar ook voor de zorgvrager belangrijk dat je hulp inschakelt zodat de zorg gedeeld wordt en jij ruimte krijgt om te groeien. Jij bent het waard om ook aandacht te krijgen, niet alleen diegene die zorg nodig heeft. Laat dus af en toe van je horen en cijfer jezelf niet weg.

Lees hier meer over waar je terecht kan voor hulp of een luisterend oor.

Say what?

Je zal al wel veel gekke termen gehoord hebben als het gaat over de ziekte/aandoening of handicap van de zorgvrager. Maar ook voor jonge mantelzorgers worden er verschillende woorden gebruikt. Bijvoorbeeld: 

KOPP of KOAP

KOPP staat voor 'kinderen van ouders met psychische problemen' en KOAP voor 'kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem'. Soms is het niet altijd duidelijk wat er aan de hand is, of weet je niet goed hoe je er over kan praten. Het Familieplatform kan ondersteuning bieden. Meer op http://www.ikmaakdeklik.be/

Similes geeft ook een overzicht van een aantal boeken die je helpen om te begrijpen wat er met je ouders aan de hand is. Je kan deze boeken bij hen bestellen of ontlenen in een bibliotheek bij jou in de buurt. 

Brussen

Zorg je voor een broer of zus met een beperking, dan wordt dat ook wel brussen genoemd.


Thema's

Alle thema's