Seksualiteit

Seksuele ontwikkeling gaat over alle stappen die kinderen en jongeren zetten op weg naar volwassen seksualiteit. Deze ontdekkingstocht maakt deel uit van de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van het ‚Äčkind.   Toch moet ook hier rekening gehouden worden met de kwetsbare positie van een minderjarige.

Tot de leeftijd van 16 jaar is elke seksuele omgang strafbaar als "aanranding van de eerbaarheid". Minderjarigen onder die leeftijd kunnen juridisch geen toestemming geven voor seks. Dat geldt niet alleen als een volwassene seks heeft met een partner jonger dan 16, maar ook als beide partners bijvoorbeeld minder dan 16 jaar zijn. Er is dus geen uitzondering voor seks tussen leeftijdsgenoten. Seksuele handelingen (al dan niet met penetratie) met deze minderjarigen zijn steeds strafbaar, ook al vond de jongere het okee of nam hij/zij zelf het initiatief.

Noch bij verkrachting, noch bij aanranding van de eerbaarheid gaat het om een zogenaamd "klachtmisdrijf". Dat betekent dat eender wie een klacht kan indienen en dat het parket ook zonder klacht kan vervolgen.

Minderjarigen die jonger zijn dan 14 jaar kunnen geen toestemming geven voor "handelingen die hun seksuele integriteit aantasten". Het gaat om aanranding van de eerbaarheid of verkrachting, afhankelijk van het feit of er penetratie was of niet.  Vanaf 14 jaar kan een jongere wel toestemmen met seksuele penetratie. De partner kan dan niet vervolgd worden voor verkrachting, maar wel voor aanranding van de eerbaarheid. 

 

Over Jeugdrecht.be

Jeugdrecht.be is een initiatief van SAM, steunpunt Mens en Samenleving

Gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid

Contactgegevens:

jeugdrecht@samvzw.be

Copyright Jeugdrecht.be