Kids-ID
Rechtspraak 21/10/2014

Wet van 22 mei 2014 tot wijziging van diverse bepalingen ter voorkoming van internationale kinderontvoeringen door een ouder, Belgisch Staatsblad 23 juli 2014, 55037.

‚ÄčOuders die niet willen dat hun kind zonder hun toestemming naar een land buiten het Schengengebied reist, kunnen dit binnenkort laten op melden op de Kids-ID. Het gaat om een nieuwe maatregel in de strijd tegen internationale parentale ontvoeringen. De extra melding moet de identiteitscontrole aan de grens vereenvoudigen.

De wetgever koos voor deze piste omdat het niet volstaat de daders nog strengere straffen op te leggen. Bovendien maken de sancties niet noodzakelijk een einde aan de ontvoering en dreigen de conflicten tussen de ouders verder op te lopen.

Niet elke ouder kan de melding zo maar laten bijschrijven op de Kids-ID. Het gaat om een rechterlijke procedure.

Verzoeken worden in principe ingediend bij de jeugdrechter. Maar wanneer er een echtscheidingsprocedure aan de gang is, is de rechter bij wie de procedure aanhangig werd gemaakt, bevoegd.

De inwerkingtreding is te bepalen bij K.B.

Bron:

  • Wet van 22 mei 2014 tot wijziging van diverse bepalingen ter voorkoming van internationale kinderontvoeringen door een ouder, Belgisch Staatsblad 23 juli 2014, 55037.


Over Jeugdrecht.be

Jeugdrecht.be is een initiatief van SAM, steunpunt Mens en Samenleving

Gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid

Contactgegevens:

jeugdrecht@samvzw.be

Copyright Jeugdrecht.be