Boek: Winnen of Leren ( Nederland)

Noa Pothoven
Uitgeverij Boekscout
9789402248234
2018
 

De in Arnhem geboren Noa Pothoven heeft goed leesbaar haar persoonlijke dramatische levensverhaal met vele ups en down chronologisch beschreven. In een kwetsbare periode van haar leven werd ze vanaf haar elfde jaar geconfronteerd met aanranding en verkrachting. Die beschadigingen lieten diepe sporen achter zoals verlies van zelfvertrouwen en veel pijn en angst. Ze reageerde daarop met zich te verdoven, met zelfbeschadiging, niet eten en dwanghandelingen; ook volgden opnames en medicatie. Er ontstond een groeiend verlangen naar de meest ultieme verdoving; de dood. Noa raakte steeds meer vervreemd van zichzelf, van anderen en de wereld om haar heen, met als gevolg een diepgewortelde overtuiging van de zinloosheid van haar bestaan.

Het meisje overleed op 2 juni 2019.  Ze vroeg euthanasie aan bij de Levenseindekliniek in Den Haag. Dat werd haar geweigerd, want ze was nog geen 21 jaar.  Ze vertelde: "Als ze binnen de jeugdpsychiatrie niet meer weten wat ze met je moeten aanvangen, sturen ze je naar de jeugdzorg. (….) Ik ben er nog meer kapotgemaakt".

Volgens Peer van der Helm, lector residentiële jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden, zijn er nog minstens 250 Noa's die in het huidige Nederlandse systeem niet voldoende geholpen worden.


 

 

 

Over Jeugdrecht.be

Jeugdrecht.be is een initiatief van SAM, steunpunt Mens en Samenleving

Gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid

Contactgegevens:

jeugdrecht@samvzw.be

Copyright Jeugdrecht.be