Standaard icoon tool
P-ass-poort. Ondersteuning bij transitiemomenten
Dit instrument is bedoeld om belangrijke overgangen in het leven van personen met een verstandelijke beperking en autisme voor te bereiden en te ondersteunen.
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Autisme; Verstandelijke beperking
verwijder uit Mijn kennisplein
Voeg toe aan Mijn kennisplein
lichte verstandelijke beperking; transitiemomenten

​Het instrument bestaat uit drie delen:

  • Een ondersteunende checklist waarin vooral de praktische kant van de voorbereiding en de overgang zelf in kaart worden gebracht. Zo wordt duidelijk wat er dient te gebeuren, op welke wijze en door wie. Belangrijk is om hier op tijd mee te starten. Afhankelijk van de persoon en zijn of haar behoeftes en niveau kan er veel of weinig voorbereidend werk zijn. Deze lijst behandelt alle aspecten in relatie tot de persoon met autisme zowel als deze die vooral van belang zijn voor de sociale en professionele omgeving.

  • Een uitvoerige vragenlijst waarbij zorgvuldig wordt nagegaan wat de mogelijkheden, behoeftes, wensen, gevoeligheden van de persoon met autisme en een verstandelijke beperking zijn. Deze vragenlijst is tegelijk bedoeld als basis voor de omgang met de persoon in zijn of haar nieuwe omgeving, maar ook als leidraad bij de voorbereidende besprekingen. Deze lijst wordt ingevuld door één of meerdere professionelen en meegegeven ter aanvulling en nalezing met de ouders.

  • Het eigenlijke P-ass-poort. Een A4-tje recto/verso waarop de belangrijkste info rond de persoon op ingevuld staat. Bedoeling is dat één exemplaar altijd beschikbaar (zichtbaar aanwezig) is in de nieuwe omgeving van de persoon. Het is een samenvatting van de uitgebreide vragenlijst met de nadruk op 'survival'info. Op dit P-ass-poort is eveneens ruimte voorzien voor contactgegevens van die mensen die in noodsituaties raad kunnen geven.

 Het P-ass-poort is een instrument gemaakt door Ruth Van Vlierberghe, Kathy De Meyere, Veerle Van Driessche, Christine Vereecke, Mathieu Piens, Ellen Desomviele, Els Van Cauteren, Kim Huysmans en Marc Serruys, allemaal verbonden aan DVC De Triangel (Lovendegem) of vzw De Hoeve (Deurne).


Auteur(s)

DVC De triangel en De Hoeve

Uitgeverij

SEN vzw

Jaar

2009

Thema's

Alle thema's