Man met GSM op stoeprand webpunt
Online hulpverlening
De invloed van de digitalisering op de samenleving is immens. Dat zien we ook in de hulp- en dienstverlening en in de zorg. Mensen gaan op andere manieren zoeken naar informatie, advies of hulp. En dienst-, hulp- en zorgverlening krijgen nieuwe vormen. Denk maar aan onlinehulptoepassingen zoals websites, chathulp en digitale apps.Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Mediawijsheid; Online hulpverlening
verwijder uit Mijn kennisplein
Voeg toe aan Mijn kennisplein

Wat is onlinehulpverlening? 

Onlinehulpverlening is elke communicatie van bezoeker, cliënt of patiënt: onderling, of met een organisatie, hulpverlener of zorgverstrekker waarbij gebruik gemaakt wordt van ICT met de bedoeling om welzijn en gezondheid te bestendigen of te vergroten. Onlinehulp wordt steeds vaker gecombineerd met 'offline' (face to face) contact. Dan spreken we van blended hulp. 

Blended hulp wijst op de integratie van online- en face to face hulp. Dat wil zeggen dat online- en face to face hulpverlening elkaar afwisselen op maat van de cliënt. Online tools, apps en methodieken worden gebruikt in de face to face hulpverlening en de digitale leefwereld van cliënten vormt onderdeel van de hulpverlening.

Wil je meer weten over onlinehulp?

SAM, steunpunt Mens en Samenleving, het Netwerk Onlinehulp Vlaanderen en het Steunpunt Geestelijke Gezondheidszorg bundelen alle know how en informatie over onlinehulpverlening op www.onlinehulp-vlaanderen.be . We nodigen je graag uit om daar een kijkje te gaan nemen.

Wil je meer weten over eMental Health?

Ben je op zoek naar kennis, onderzoek of een overzicht van onlinehulptoepassingen die focussen op geestelijke gezondheid? Dan ben je bij http://epsychology.be/ aan het juiste adres. Dit is de website van Tom van Daele, onderzoeker bij Thomas More en lid van het Netwerk Onlinehulp Vlaanderen.

Ben je op zoek naar een ontwikkelaar voor systemen van onlinehulpverlening voor geestelijke gezondheidszorg dan kan je hier terecht: https://www.online-hulpverlening.be/. Dit is de website van Herwig Claeys, e-hulp ontwikkelaar en lid van het Netwerk Onlinehulp Vlaanderen. 

Foto Sandra Beelen
Sandra Beelen
SAM, steunpunt Mens en Samenleving
Logo SAM vzw

Gerelateerde activiteiten

Gerelateerd nieuws

Thema's

Alle thema's