Meer weten over kenniskringen
Een kenniskring is een afgeschermde digitale omgeving waar mensen samen aan de slag gaan rond een thema, vraagstuk of project.
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
 
verwijder uit Mijn kennisplein
Voeg toe aan Mijn kennisplein
 

​Samenwerkings- en ontmoetingsplek op maat

Met de kenniskringen bieden we iedereen die kennis wil uitwisselen en samenwerken voorbij de grenzen van de eigen organisatie, een virtueel, interactief platform om dit te ondersteunen.

Hoe een kenniskring gebruikt wordt, hangt volledig af van de leden die eraan deelnemen. Soms is de kring een documentatiecentrum waar deelnemers aan een vorming cursusmateriaal kunnen downloaden.

Een andere mogelijkheid is dat de kring functioneert als online community waar leden elkaar vragen stellen of informatie uitwisselen.

In zijn meest uitgebreide vorm werkt een kenniskring als volwaardige virtuele werkomgeving en instrument voor kennismanagement. De leden kunnen gebruik maken van een gedeelde kalender om vergaderingen vast te leggen, samen schrijven aan documenten, databanken uitbouwen, projecten plannen, producten ontwikkelen…

Leden beslissen zelf of een kenniskring (en de inhoud ervan) zichtbaar is voor andere sitebezoekers. In de meeste gevallen is een kring gesloten: de inhoud is enkel toegankelijk voor leden. Een kring kan er ook voor kiezen om enkel bepaalde onderdelen zichtbaar te maken voor niet-leden.

Leden

Verschillende bestaande netwerken – zowel sectorale als intersectorale, zowel regionale als Vlaamse- maken gebruik van een kenniskring om hun werking te ondersteunen.

Ook zijn er mensen die tijdelijk de handen ineen slaan, bijvoorbeeld om samen te werken aan een specifiek project of een kennisproduct.

Het beheer van een kenniskring is in handen van één van de leden zelf. De leden beslissen onderling wie deze rol op zich neemt.

Lid worden

Zin om mee te doen aan kenniskring? In het overzicht zie je welke kringen openstaan voor nieuwe leden. Heb je een account op kennisplein.be? Klik op "Toegang aanvragen" en vul een korte motivatie in. De beheerder van de kring regelt de rest.

In je account onder "Mijn kenniskringen" vind je een overzicht van alle kenniskringen waarvan je lid bent. Daar staan ook linken naar de kenniskringen die voor iedereen toegankelijk zijn.

Nog geen account? Registreer je dan eerst. Het is niet mogelijk om lid te worden van een kenniskring zonder account.

Zelf een kenniskring opstarten?

Iedereen kan een kenniskring opstarten. We vragen alleen dat de leden afkomstig zijn van meerdere organisaties, en dat de activiteiten van de kring bijdragen aan de ondersteuningspraktijk van mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie.

We vinden het altijd leuk als de kennis die jullie samen opbouwen, of de producten die jullie ontwikkelen, verder kan doorstromen naar het publieke deel van kennisplein.be. Met hoe meer mensen jullie kennis gedeeld kan worden, hoe beter!

Zin gekregen om een kenniskring op te starten? Of ben je nog op zoek naar mensen om samen een kring op te zetten rond een specifiek onderwerp? Contacteer ons en we helpen je graag verder op weg.

Thema's

Alle thema's