Hoe werkt een kenniskring
Een kenniskring is een afgesloten digitale omgeving waar mensen samen aan de slag gaan rond een specifiek thema of project.
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
 
verwijder uit Mijn kennisplein
Voeg toe aan Mijn kennisplein
 

​Soorten kenniskringen

Hoe een kenniskring gebruikt wordt, hangt volledig af van de leden die eraan deelnemen. Soms is de kring een documentatiecentrum waar bijvoorbeeld deelnemers van een vorming cursusmateriaal kunnen downloaden.

Een andere mogelijkheid is dat de kring functioneert als online community waar leden elkaar vragen stellen of documenten uitwisselen.

In zijn meest uitgebreide vorm werkt een kenniskring als volwaardige virtuele werkomgeving en instrument voor intern informatiemanagement. De leden kunnen gebruik maken van een gedeelde kalender om vergaderingen vast te leggen, samen schrijven aan documenten, databanken uitbouwen, projecten plannen....

Beschikbare functies

Zoals gezegd is iedere kenniskring maatwerk: welke functies erin beschikbaar zijn, hangt af van de noden van de leden. Een kleine greep uit de mogelijkheden:

  • Discussieforum

  • Prikbord voor nieuwsberichten

  • Plannings-applicatie waarmee je taken en afspraken onder de leden kunt maken en opvolgen

  • Kalenderfunctie om bijeenkomsten vast te leggen

  • Documentenbibliotheek waar je filtermogelijkheden in kunt bouwen zodat documenten gemakkelijk terug te vinden zijn

  • Videotheek voor de opslag van video-bestanden

  • Automatisch versiebeheer van documenten, bijvoorbeeld als je samen aan een document werkt

  • Databanken aanmaken en beheren

  • ...

Zichtbaarheid op kennisplein.be

Leden beslissen zelf of een kenniskring (en de inhoud ervan) zichtbaar is voor andere sitebezoekers. In de meeste gevallen is een kring gesloten: de inhoud is enkel toegankelijk voor leden. Een kring kan er ook voor kiezen om enkel bepaalde onderdelen zichtbaar te maken voor niet-leden.

Beheer

Het algemene beheer van een kenniskring is doorgaans in handen van één van onze medewerkers. Het is ook mogelijk dat een kring beheerd wordt door externen.

Lid worden?

Als je toegang wilt tot een bepaalde kenniskring, dan kun je dat per e-mail aanvragen bij de beheerder ervan. In het overzicht van de kenniskringen vind je wie dat is, plus de contactgegevens. Onder "Toegang" staat telkens vermeld of nieuwe leden welkom zijn.

Registreren op kennisplein.be is de eerste noodzakelijk stap om lid te worden van een kring.

Zelf een kring opstarten?

Zin om zelf een kring op te starten? Of ben je nog op zoek naar mensen om in een kring samen te gaan werken en kennis uit te wisselen rond een specifiek onderwerp? Contacteer ons en we helpen je graag verder op weg!

>Terug naar Hoe werkt kennisplein.be

>Terug naar Kenniskringen

Thema's

Alle thema's