Budgetplanner Weet waar je geld naartoe gaat
Budgetplanner 'Weet waar je geld naartoe gaat', met gids voor begeleiders
Deze budgetplanner is bedoeld voor de begeleiding van mensen met een (vermoeden van) verstandelijke beperking, wanneer zij willen leren omgaan met geld of zicht krijgen op hun inkomsten en uitgaven.
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Handicap en gezond budget; Schulden; Verstandelijke beperking
verwijder uit Mijn kennisplein
Voeg toe aan Mijn kennisplein
lichte verstandelijke beperking; zelfstandig wonen

SAM ontwikkelde in samenwerking met praktijkwerkers een eenvoudige en overzichtelijke budgetplanner om te gebruiken in een begeleidingscontext van mensen met een (vermoeden van) verstandelijke beperking. Het is de bedoeling om deze budgetplanner samen met de cliënt te gebruiken. Voor begeleiders is een gids voorzien met een leidraad om ermee aan de slag te gaan. De gids bevat ook tips voor de begeleiding rond dit thema.

Mensen met een (vermoeden van) een verstandelijke beperking zijn oververtegenwoordigd in de groep mensen met schulden.  Een verstandelijke beperking geeft ondermeer problemen met  concentratie, geheugen, rekenen, begrijpen, op lange termijn denken en abstract redeneren. Deze vaardigheden zijn nodig om probleemloos te kunnen budgetteren.

Met deze budgetplanner willen we meewerken aan de preventie van schuldproblemen. 

De budgetplanner bevat een budgetrooster per maand. Elke maand kan je samen met je cliënt een overzicht maken van de inkomsten en uitgaven. Het saldo geeft aan of er genoeg geld is om alles te betalen en eventueel te sparen. 

Fragment:

Inkomsten versus uitgaven

Bij elke maand staat er ook  onderaan de pagina een tip over omgaan met geld.
Tip over omgaan met geld

De begeleidergids kan je onderaan deze pagina downloaden. Meer informatie over de prijzen en het bestelformulier voor de budgetplanner zelf, vind je op www.samvzw.be.

Fragment van inkomsten:​Fragment van uitgaven: 
voorbeeld Inkomsten
voorbeeld Uitgaven

Naast deze budgetplanner heb je ook een meer uitgebreide budgetplanner. Meer informatie daarover vind je hier.

Auteur(s)

SAM, steunpunt Mens en Samenleving

Uitgeverij

SAM, steunpunt Mens en Samenleving

Jaar

2019