Basiscurs outreach leidinggevenden

2, 9 mei en 26 september 2017

Organisator

Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
LinkedIn Twitter Facebook GooglePlus

Datum

2/05/2017

Locatie

PRH
Otto Veniusstraat 15
2000 Antwerpen

Prijs

200 euro voor 3 dagen, inclusief broodjes en didactisch materiaal (boek).

Inschrijving

Korte samenvatting

Basis Banner Reach Out - leidinggevenden.jpg

Wat is het opzet?

Outreachend werken kent vandaag een grote bloei. Steeds meer dienst-, hulp- en zorgverleners verlaten hun bureau om buiten de muren van de organisatie met de meest kwetsbare mensen aan de slag te gaan: mensen met een beperkt sociaal netwerk die vaak tussen de mazen van het net vallen binnen de ‘klassieke hulpverlening’. Door te werken in hun leefwereld kunnen het aanbod en de werking beter aansluiten bij hun specifieke context en
behoeften en kan de drempel naar het vragen van ondersteuning worden verlaagd.

Outreachend werken vraagt om een andere aanpak. Daarom is ‘visievorming’ een belangrijk onderdeel van deze basisvorming. We zorgen ook voor praktische oefeningen, methodiek en de juiste omkadering.

Deze basiscurusus wordt georganiseerd door Reach Out! De begeleiders zijn:

Cis Dewaele, Marie Van der Cam, Erik Castermans, Joost Bonte, Erik Vreven, Theo Christoffels en Sandra Beelen.

Voor wie?

Leidinggevenden die outreachwerkingen aansturen en/of daarmee willen starten.

Wat is het opzet?

In deze driedaagse vorming krijgt je de basisprincipes van outreachend werken mee. De focus voor leidinggevenden ligt op het uitdenken, uitrollen en ondersteunen van outreachende werkprocessen binnen de eigen organisatie. We bieden u daarvoor theorie, visie en praktische tools aan.

Dag 1: 2 mei

Visie en basispijlers voor outreachend werken. De vorming vertrekt vanuit een brede mens- en maatschappijvisie en reikt handvaten aan voor visievorming over outreachend werken in de eigen organisatie. Praktijkoefening rond het theoretisch kader waarbinnen de eigen werking en het outreachend handelen kunnen gesitueerd worden.

Dag 2: 9 mei

Instrumenten voor het opzetten en ondersteunen van outreachende werkprocessen. Randvoorwaarden, implementatie en ondersteuning van de werker. Methodiekondersteuning en praktijkoefeningen met betrekking tot oa de planning en opstart van een outreachwerking en het opmaken van een competentieprofiel.

Dag 3: 26 september

Aan de hand van praktische opdrachten staan we stil bij het aspect deontologie. Hoe gaan outreachers om met verontrustende situaties en morele dilemma’s. Er worden praktische instrumenten aangeboden voor het ondersteunen van de outreachwerker en het leiden van werkbesprekingen. Ook tijdens de terugkomdag staat uitwisseling centraal.

Partners kennisplein.be

Sen Logo saw Logo SJH logo Mentalis Logo

Gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid

vlaanderen Logo

Like ons op

Facebook Logo