13/10/2017
Studiedag - Schijnwerper op GES (Gedrags- en Emotionele Stoornis)
Schijnwerper op GES
‘Huis Helena: een vuurtoren in de branding’
Het vuur in vuurtorens dat zegt:
kom hier, wij willen u in deze omgeving graag zien (1)
Facebook Twitter GooglePlus LinkedIn
Jongvolwassenen in de hulp
Voeg toe aan Mijn kennisplein
verwijder uit Mijn kennisplein
 

Op deze studiedag vertellen we het verhaal van Huis Helena, zijn bewoners en zijn medewerkers. Huis Helena startte in het voorjaar 2016 en kiest uitdrukkelijk voor (jong)volwassenen met een dubbeldiagnose met ernstige gedrags-en emotionele problemen. Dit betekent kiezen voor jongeren en volwassenen met een beperking die ernstige problemen ondervinden in hun leven en stutten nodig hebben om te evolueren naar mensen die hun dromen kunnen realiseren en hun talenten kunnen inzetten.

Dit vraagt een evenwicht tussen de noodzaak om zorg te dragen voor mensen die risico lopen op emotionele, fysieke of andere vormen van schade enerzijds (‘duty of care’) en het recht van mensen om levenservaringen op te doen, geïnformeerde keuzes te maken en competenties te ontwikkelen en daarbij verantwoorde risico’s te nemen anderzijds (‘dignity of risk’) (2).

We beschrijven welke kaders de werking schragen en welke effecten dit heeft op hoe Huis Helena werd opgevat en werkt.

Tijdens de voormiddag beschrijven we de zorginhoudelijke visie en de concrete uitwerking doorheen de dagen, de selectie en ondersteuning van medewerkers, de randvoorwaarden met infrastructuur als belangrijke factor en de verschillende ondersteunende systemen.

In de namiddag organiseren we workshops die over spanningsvelden en vragen gaan waarmee we te maken kregen en de evenwichten die we (voorlopig) vonden. Thema’s als open – gesloten, kunnen en aankunnen, personeelsbeleid en wat met inclusie, komen hierbij aan bod.

Tenslotte krijgt u een rondleiding in Huis Helena en hopen we u gedurende de dag af en toe aangenaam te verrassen vanuit onverwachte hoek.

Dagindeling

9u-9u30: ontvangst en koffie
9u30-12u30: Zorginhoudelijke visie: het kader en zijn concrete uitwerking
12u30-13u30: Middagpauze
13u30-15u30: Workshops en rondleiding
15u30-16u koffiepauze
16u: vragen en afronding

Interesse?

Laat het ons weten via info@mpi-oosterlo.be en we bezorgen je de uitnodiging.

(1) Vrij naar Vuurtoren, Bart Moeyaert
(2) Inclusietoetsen, Bea Maes & Claudia Claes (red.) 2016

Organistatie

MPI Oosterlo vzw

Locatie

De Bonten Hannen
Oosterlo  

   

Prijs

30 Euro